Historia i teraźniejszość   Autostrada Berlin - Królewiec

Trwają przymiarki do zbudowania na autostradzie A6 przed samą granicą (na zachód od MOP Kołbaskowo) wiaduktu, który umożliwi pojazdom nawrotkę tuż przed opuszczeniem terytorium Polski (będzie to też możliwe w drugą stronę, z tym, że jadący od strony Niemiec "na chwilę" przekroczą granicę). W lutym 2021 roku zawarto umowę z firmą przygotowującą projekt przedsięwzięcia. 28 czerwca 2022 roku na posiedzeniu Zespołu Opiniowania Projektów Inwestycyjnych przyjęto stosowną dokumentację. Źródło: Twitter GDDKiA Szczecin, strona GDDKiA Szczecin.

Po tym jak jesienią 2019 roku rozwiazano kontrakt z wykonawcą przebudowy węzła Kijewo (dawniej Altdamm, czyli Dąbie), wznowione prace doprowadziły do udostępnienia pełnej przejezdności w dniu 23 czerwca 2022 roku. Źródło: GDDKiA Szczecin

W latach 2020-2021 aktualności nie prowadzono. Krótkie podsumowanie wieści z tego okresu: W 2020 roku zakończono przebudowę odcinka autostrady A6 od powstałego w 2014 roku węzła Szczecin-Dąbie do węzła w Rzęśnicy. Ten węzeł z kolei w ramach kontraktu na modernizację S3 zbudowano w nowym miejscu, w sąsiedztwie dawnej lokalizacji. Nowa organizacja ruchu funkcjonuje tam od czerwca 2020 roku. Stary, węzłowy wiadukt, gruntownie wyremontowany w 2003 roku, w grudniu 2020 roku rozebrano.

aktualności z 2019 roku

aktualności z 2018 roku

aktualności z 2017 roku

aktualności z 2016 roku

aktualności z 2015 roku

aktualności z 2014 roku

aktualności z 2013 roku

aktualności z 2012 roku

aktualności z 2011 roku

aktualności z 2010 roku

aktualności z 2009 roku

aktualności z 2008 roku

aktualności z 2007 roku

aktualności z 2006 roku

aktualności z 2005 roku

aktualności z 2004 roku

aktualności z 2003 roku

aktualności z 2002 roku

aktualności od lipca do czerwca 2001 roku

informacje o odbudowie odcinka Elbląg - Królewiec od 1992 roku do czerwca 2001

© Copyright by Bartosz Bajków. Oprawę graficzną i techniczną stworzył Leszek Cybula.

Udział w tworzeniu strony mieli bądź mają (alfabetycznie): Dariusz Bąkowski, Robert Dróbka, Piotr Jakubiak, Zbigniew Kucmierz, Adrian Macierzyński, Sławomir Mioduszewski, Marcin Rogoziński, Marcin Stienss, Piotr Zembrzuski i wiele innych osób, którym bardzo serdecznie dziękuję za pomoc.